donderdag 31 maart 2011

Drukke dag!

Gisteren was een drukke dag, met 3 personen hebben we een kennismakingsdatum geprikt voor een nieuw Art-quilt groepje. We zijn met 6 personen, de bedoeling is allerlei materialen en technieken te behandelen en uit te proberen. Toen ik daarvan thuis kwam, moesten er allerlei dingen gedaan worden en heb ik alleen tijd gehad om de lap, die ik gisteren liet zien, uit te spoelen.
P1030099.JPG
Het rechtergedeelte wat ik had behandeld met acrylwas en ijzer-oxyde poeder gaf nog af als je er met je vingers overheen ging. Dit leek me niet zo goed voor het binnenwerk van de naaimachine. Daarom heb ik het even door een sopje geslagen met wolwasmiddel. Daarna goed uitgespoeld en op een rekje gehangen. Dat rekje had ik op het achterbalkon gehangen, maar een kwartier later regende het al. Nu hebben we ook nog een balkon aan de voorkant, die is inpandig, dus overdekt. Op de foto hangt de lap aan het rekje en zo zou je denken dat de kleur van het rechtergedeelte donkerder is geworden. Ik ben wezen kijken, maar dat komt doordat de lap nog nat is en er licht van achter op valt. Het is nog dezelfde kleur gebleven, maar de roest stof is eraf. Pffff!!!!! Het ruikt nu ook niet meer naar azijn, maar lekker naar het wolwasmiddel. Er is wel iets kleur verdwenen van de lap, die met scheerschuim en acryl-inkt is behandeld, maar er is nog genoeg over.
Morgen krijgen jullie de rand te zien, die ik gemaakt heb voor de Round Robin 2011, gisteren heb ik het blok met rand gekregen die mijn voorgangster heeft gemaakt. Ik mag nu aan de zijkant van dat blok en de onderkant een strip zetten van 10 cm breed. Stilletjes aan krijg ik al een idee, maar ik ga een paar ideeën verzamelen, voor ik echt aan het werk ga.

woensdag 30 maart 2011

Uitwerken.

Er waren 2 dingen die gisteren gedaan moesten worden. Ten eerste had ik al eerder weer plastics versmolten, ik had nog een zak liggen waar koffiebonen in gezeten had. Die zak was al in de afvalbak beland, maar is er toch weer uit gehaald. Door het vlechten met de stoffen was ik op het plan gekomen om ook te gaan vlechten met
P1030095.JPG
plastics. Eerst heb ik de achterkant uit het koffiepak gesneden. Met behulp van liniaal en snijmes heb ik stroken af gemeten en gesneden, maar niet helemaal, zodat er een mat ontstond. Daarna heb ik gezocht in mijn doos met plastics naar iets bruikbaars. Er zitten strips in van plastic tassen van diverse bedrijven en een strip van de verpakking van italiaanse koekjes, ook een stuk plastic band, waar dozen nog weleens mee zijn dicht gemaakt. Die banden vind ik nog weleens in winkels en op straat. Die neem ik altijd mee, ik ben net zo’n sprokkelaar. Met de verschillende plastics ben ik door het matje gaan vlechten en daarna heb ik het onder bakpapier en buiten op het balkon versmolten. Eerst wist ik niet hoe verder te gaan, maar ik vond een stuk stof, die met procion was geverfd, een dunne laag vlies erachter en een rug van een overhemd zorgde voor de juiste basis. De koffiezak was op één plek in elkaar gesmolten, dat geeft hier de juiste vorm aan het matje. Sommige banen heb ik afgeknipt maar een paar zijn gelaten zoals ze waren. Het geheel is met 2 kleuren garen op de ondergrond vast genaaid. Om en om zijn de banen van de koffiezak vertikaal met zwarte en rode garen vastgenaaid. De afmeting van dit kleine quiltje is 29 x 20 cm. Verder is het niet doorgequilt, omdat dat de ondergrond zou verstoren.
P1030096.JPG
Toen de zon op het achterbalkon stond heb ik met acryl was en een mal deze stof bestreken. Ik heb 2 soorten ijzerpoeder over de acrylwas gestrooid en daarna met een plantenspuit azijn over de poeders gesproeid. Links is gebruikt gemaakt  van get rusty, rechts is gebruik gemaakt van roest poeder. Het roestpoeder geeft een mooi effect, maar is gebleven zoals het was, maar het rechterdeel is veranderd van donkergrijs naar roestkleurig. De lap die ik als ondergrond heb gebruikt heb ik laatst behandeld met scheerschuim en acryl inkt.
P1030097.JPG
Je ziet hier maar een stuk van de stof, maar het ziet er een beetje uit als een landschapje. Ik krijg al ideeën hoe ik er mee verder ga. Ik heb eerst informatie ingewonnen bij Hannie, voor ik hiermee aan de gang kon, Hannie dank je wel!

dinsdag 29 maart 2011

Nieuwe T-shirts.

Afgelopen herfst had ik voor DS een sweater gekocht en die met diverse zeven gezeefdrukt. Daar is hij nu uitgegroeid, dus er moest iets nieuws komen. Daarom nu T-shirts, het wordt immers steeds beter weer.
P1030089.JPG

Ik heb 2 T-shirts gekocht voor hem, een maat groter dan dat hij nu draagt, hopelijk kan hij er de zomer mee door. Ik span het shirt over de top van de strijkplank, onder het shirt zit plastic, om te voorkomen dat de strijkplank vuil wordt. Ik gebruik altijd een oud pasje om de verf door de zeef te drukken. Je begint bovenaan, mocht er niet genoeg verf op de zeef zijn gelegd dan vul ik die nog aan.
P1030092.JPG
Uiteindelijk is dit de voorkant van het shirt geworden. Na het zeefdrukken wordt het shirt even met rust gelaten, na een half uur draai ik het binnenste buiten, om het shirt eerst aan de binnenkant te kunnen strijken. Soms is de verf aan de binnenkant te zien, maar meestal niet. Afgelopen zaterdag was er een vraag die me gesteld werd, de vraag luidde, wat het verschil was tussen verf en inkt. Ik wist er niet gelijk een antwoord op, maar Janine van http://www.mijn-eigen.nl, stond vlakbij en zij gaf het antwoord. Verf, als acrylverf is een topic, die vormt een laagje op de stof, inkt – en ook b.v. procion.MX – dringen in de stof. Wij, in onze taal, hebben geen apart woord voor verf, daar kan acrylverf mee bedoeld worden, maar ook procion.MX. In de Engelse taal heb je het onderscheid tussen paint en dye.
P1030093.JPG
Als je zeefdrukt op stof of je stempeld met andere verf, dan is het het beste om eerst de achterkant van de stof te strijken en daarna de voorkant. Dit is om met behulp van de warmte de verf nog wat dieper in de stof te laten dringen. Doe je eerst of alleen de voorkant, dan ligt de laag verf alleen op de stof. Het is een weetje! Hiernaast de tweede T-shirt, hiervoor heb ik een grotere zeef genomen en gewerkt met 3 kleuren, die naast elkaar op de zeef zijn gelegd. Na het strijken heb ik er met trapsuutjes verf op gestempeld. Dit keer heb ik de ontkleurder niet gebruikt, de volgende keer maar. Ik heb wel een idee in mijn hoofd, ik wil kijken of het mogelijk is eerst een draad door de stof te rijgen en daarna de ontkleurder met een kwast op te brengen. Als je na het ontkleuren de draad dan weg haalt zou er, theoretisch, strepen te zien moeten zijn. Een beetje het idee van Shibori verven. Misschien aankomende winter, of ik moet het eens uitproberen op mijn eigen T-shirts. Voor de duidelijkheid heb ik deze twee shirts eerst gewassen, maar zonder wasverzachter te gebruiken. Voor dat deze shirts worden afgeleverd, gaan ze ook nog een keer in de was. Ik hoop dat DS ze leuk vind, ik heb al een dikke knuffel gekregen toen ik vroeg of ik nog shirts voor hem moest maken.

maandag 28 maart 2011

Belofte ingelost.

Gisteren heb ik mijn belofte ingelost, door een boekomslag te maken voor Hetty, die ze had gewonnen bij de Giveaway, die ik laatst heb gehouden. Ik had niet genoeg stof over om de hele boekomslag er mee te bedekken, maar resten heb ik altijd. Daardoor is deze boekomslag weer anders geworden dan die voor mijn nichtje. Hetty was blij, toen ze reageerde op de oproep, vorige week op deze plaats. Mijn mail had haar niet bereikt! Ze krijgt nu een echte Aart-art, ik heb er met plezier aan gewerkt.
P1030086.JPG
Behalve geverfde stof zitten er 2 stukken kant in en met puff-paint heb ik een tijgerprint op de voorkant gemaakt. De puff-paint is met de heatgun behandeld en daarna geverfd met goud en geel. Dit vond ik nog te weinig, daarom is er bruine verf met behulp van een restje hobbs op gedept. Het stuk kant wat op de achterkant van de omslag zit is ook met deze bruine verf gedept. Ik moet de omslag nog wel sluiten, anders kunnen de kaften van het boek er niet in, eerst laat ik de verf maar even goed drogen.
P1030087.JPG

Als de boekomslag straks om het boek zit ziet de voorkant er zo uit. Het boek wat er in gaat is het boek met de titel: Ik blijf toch jullie moeder, van Angela Cannings. Het is het waar gebeurde verhaal over een moeder die 3 kinderen verliest op onverklaarbare wijze, deze moeder moet vechten om haar onschuld te bewijzen. Geen lichte kost voor je net gaat slapen!
P1030088.JPG
De achterkant laat 3 lijnen zien die uit elkaar lopen, dit is toeval. Ik maak een afspraak met Hetty, om de boekomslag te bezorgen, de aankomende dagen is het redelijk weer, misschien doe ik dat even op de fiets. Vooral de weg naar huis zal lekker gaan, want dan ga ik heuvel af.

zondag 27 maart 2011

Textiel Plus tentoonstelling Deventer.

Gisteren was ik naar Deventer, samen met Margriet. Ik kwam ook een aantal mensen tegen, die ik van hun blogs ken, maar nu eens in het echt. Ook lezeressen van dit blog, fijn om ook eens de gezichten te zien. Leuk om even te praten met Janneke en Ria! De tentoonstelling was nu minder dan vorig jaar in Leiden, maar toen deden ook nog andere groepen mee. Het voordeel van de Lebuïnus kerk, in het centrum van Deventer, was wel dat alles meer ruimte had.
P1030080.JPG
Wat ik erg leuk vond, waren de ‘bontjes’, deze bontjes waren geïnspireerd op de bontjes die Koningin Wilhelmina vaak droeg. Wie kent niet de foto’s. Deze ‘bontjes’ waren geïnspireerd op sprookjes, op de foto hiernaast is het sprookje te zien van de wolf met de 7 geitjes. Op de foto niet te zien, maar op het lijf en de staart van de wolf zijn geitjes vast gemaakt. Niet ieder sprookje leent zich voor zo’n bontje. De kunstenares vond het sprookje van Hans en Grietje een beetje luguber. Na ons gesprek zou ze toch nog eens nadenken, want je hoeft alleen maar een grijze pluk haren uit de bek van de wolf te laten hangen. Het is natuurlijk wel een luguber idee, maar in hoeveel sprookjes zit niet iets gruwelijks. De winkeltjes hadden wel aantrekkingskracht, daarvoor was ik ook gegaan, want dit soort beurzen zijn een uitgelezen kans om materialen aan te schaffen.
P1030084.JPG
Hierbij een overzicht van de door mij aangeschafte materialen. Links boven ligt papieren tyvek en stoffen tyvek, het verschil ga ik uitproberen. Daarnaast liggen 3 stencils met vormpjes, 2 met vierkantjes en 1 met rondjes, die voor diverse doeleinden te gebruiken zijn. De 2 dozen rechtsboven zitten gevuld met 15 potjes transferverf in even zoveel kleuren. Daarvoor ligt een potje acrylwas, die heb ik nodig voor roestpoeder. Een doosje roestpoeder ligt linksonder naast 2 zakjes scrim. Net boven de scrim komt nog een vel dunne Lutrador, die had ik nog niet in mijn voorraad. Aan het eind was een stand van Othilia Verdurmen, www.othi.nl, deze beeldend kunstenaar heeft een project gemaakt met het verhaal van de vuurvogel.
P1030085.JPG
Ik heb het boek aangeschaft, daar staan mooie kleurige foto’s in die je weer op de been helpen bij een donkere mistroostige dag, sla het boek dan open en de kleuren geven je gelijk weer goede moed. Het is het verhaal van de Phoenix die uit zijn as verrijst. Toen ik op het perron, op weg naar huis, in het boek bladerde, trok ik de parallel met wat er op dit moment in Japan gaande is. Hoe erg ook, deze Phoenix zal ook weer uit zijn as verrijzen. Is dit geen mooie gedachte? Othilia heeft voor mij nog een boodschap voor in het boek gezet, kernwoord is kleurenregen. De installatie die zij maakte met stoffen, ook transparante, is 7 meter lang en 7 meter breed en 1,5 meter hoog.

vrijdag 25 maart 2011

Achtergrond.

Gisteren kreeg ik een reactie van Joke over de achterkant van mijn top. Joke had goed gekeken en inderdaad het is een mooie stof.
P1030078.JPG
Op de foto hiernaast heb ik de quilt even met de onderkant boven gelegd, want deze kant mag zeker gezien worden. Zoals ik al meer heb vermeld, koop ik deze batiks op de vrijdagmarkt in het centrum van Arnhem. In de winterperiode worden ze niet verkocht, maar sinds een paar weken zijn ze er weer. Ik gebruik deze stoffen graag als achtergrond voor mijn quilts, maar ook in de Round Robin 2011 zitten ze. Willen jullie nog een beter zicht op de stof? Daar komt ie…..
P1030079.JPG
Gisteren heb ik een lekkere klapper gemaakt in het vastzetten van de banen, er is veel gebeurt, maar ik heb af en toe ook even in het zonnetje gezeten. Van dit schitterende weer moet ook genoten worden.
Shirley had gisteren ook een goede tip, die gebruik ik ook nog weleens, in mijn fotoprogramma kan ik de foto’s in zwart/wit bekijken. Zo zie je vaak beter of de verdeling lichte, midden en donkere stoffen goed is, of dat er nog wat moet veranderen. Dank je wel Shirley voor je tip! Dan heb ik nog een mededeling voor Hetty, die vorige week de Giveaway heeft gewonnen, met een boekomslag op maat. Geef de maten van je favoriete boek even op, ik heb je geprobeerd te mailen, maar nog niets van je gehoord. Ik weet dat je hier elke dag even komt kijken, dus dit leek me een goede plaats om je te bereiken. Op de dichtbij foto hierboven zie ik wel een plooi zitten in de achterkant stof, ik probeer dit altijd te voorkomen met het opspannen van de 3 lagen, maar soms gaat er iets mis. Ik ben gelukkig niet foutloos, ik ben een mens. Volgende keer beter.

donderdag 24 maart 2011

Doorvlechten, jongen, doorvlechten.

Nou, dat heb ik gisteren maar weer gedaan, nu moet ik de banen nog vast gaan zetten. Dat gaat wel weer lukken en dan is de ondergrond klaar. De ondergrond is wel een beetje groot, maar je kunt beter de ondergrond kleiner maken dan groter.
P1030077.JPG
Ik heb geprobeerd een overzichtsfoto te maken, dat is ook voor mij een goed hulpmiddel. Nu kan ik nog strips veranderen in het gedeelte wat ik gisteren heb gevlochten. Ik doe het te weinig, maar vaak is het een handig hulpmiddel om te bepalen of er nog wat veranderd moet worden.
Fijn dat ik jullie gisteren heb geholpen met een leuke link, laat ik even voorop stellen dat het nu met een webwinkeltje van mijn buurman is, maar het had ook gewoon iemand anders kunnen zijn. Er zijn erg weinig van dit soort letters te verkrijgen, ja er zijn hele mooie metalen kistletters te koop, maar die zijn schrikbarend duur. Daarom is dit een goed alternatief. Ik heb geen aandelen en waarschijnlijk gaan er wat bestellingen binnen komen. Mijn buurman had gedacht dat dit soort letters door particulieren aangeschaft zouden worden, dus door mensen als jij en ik, maar ook gemeentes, bedrijven e.d. bestellen ze. Maar die gebruiken niet de verf die wij er voor gebruiken, dus onze letters en cijfers zullen toch de mooiste zijn.

woensdag 23 maart 2011

Kistletters en–cijfers.

Een bovenbuurman van mij is kunstenaar, hij maakt schilderijen, maar die verkopen natuurlijk niet als warme broodjes. Daarom heeft hij een webshop, laatst liet hij me zien wat hij verkocht. Ik nam me voor om even in zijn webshop te gaan kijken nadat ik jarig was geweest. Gistermorgen heb ik die gevonden en hem gebeld of ik even langs kon komen om zijn waar te bekijken, omdat ik wat aan wilde schaffen.
P1030076.JPG
Bij hem heb ik kistletters en –cijfers aangeschafd. Dit soort letters en cijfers zijn niet zo makkelijk te verkrijgen, soms kom je ze in metalen versie tegen en dan zijn ze gelijk hartstikke duur. Deze zijn van plastic en zijn makkelijk schoon te maken. Je kunt ze gebruiken met verf in spuitbussen voor op een muur of op straat. Maar je kunt ze ook gebruiken met muurverf of in mijn geval met acrylverf of de andere verven die in de kast staan. Ik heb hoofdletters aangeschaft, maar ook kleine letters en cijfers. Ik heb voor jullie de link, http://www.sjablonenletters.nl/index.php?action=home&lang=NL, ik wil het niet voor mezelf houden. Eergisteren was ik erg druk met het huiswerk voor de cursus die ik volg. Ik wilde nu maar wat eerder beginnen, dan de afgelopen tijd. Dat was een goed idee, want het huiswerk is best wel veel, maar dat doe ik zelf, het is zeer inspirerend om hier mee bezig te zijn. Daarom was er gisteren geen bericht op dit blog, als je het één doet, kan je andere dingen niet doen. Gisteren ben ik bezig geweest met de nieuwe quilt, maar voor een foto was er te weinig veranderd, ik ben alleen maar bezig geweest om het vlechtwerk vast te zetten, dat is nog veel werk. Als ik er verder mee ben, laat ik het wel weer zien!

maandag 21 maart 2011

De feestelijkheden zijn weer voorbij.

Het is leuk om je verjaardag te vieren en mensen uit te nodigen, maar het vergt nog al wat voorbereiding. Daardoor kom je niet toe aan je werk, maar vanaf nu gaat dat weer gebeuren, heerlijk!
P1030074.JPG
Daarom vandaag maar een kort verhaaltje en een foto van een tulp, die in een boeket zat wat ik kreeg. Het voordeel van in deze tijd jarig zijn is dat er al veel voorjaarsbloemen zijn. Zaterdag was Guido ook van de partij, hij vroeg gelijk bij binnenkomst om kleurtjes. Die heeft hij gekregen en omdat het rustig was toen hij op visite was, kon ik hem eens even in de gaten houden. Dat jongetje heeft geen kleurboek nodig, volgens mij vindt hij dat helemaal niets. Hij begon met het tekenen van een hartje, ik begreep dat dat zijn basis vorm is, en uiteindelijk werd het een zwarte piet. Ik geniet ervan om te zien hoe hij zijn creativiteit gebruikt op een wit vel papier. Gistermorgen moest er wel opgeruimd worden, de volle flessen wijn zitten weer in het rek, de glazen weer in de dozen en bij de koffie op bed hebben we maar een stuk appeltaart gegeten. Het normale leven start weer op, dat vindt ik wel zo fijn!! De tulp is wel toepasselijk vandaag, omdat de lente is begonnen, ik heb er zin in!

zaterdag 19 maart 2011

Zi-zz-ART in Leeuwarden.

Zaterdag van 11 tot 17 uur en zondag van 12 tot 17 uur is er een expositie in Leeuwarden. Te zien zijn schilderijen, grafisch werk, tekeningen en beelden  en cursussen en workshops van Carole Witteveen, www.zi-zz-art.nl. Thea van de Heuvel toont architektuurfotografie en boeken. Maar wat vooral leuk is voor Art-quilters is de verkoop van designerstoffen, fournituren en leer van http://trickledownfabrics.com.
P1030070.JPG
Trickledownfabrics is een bedrijfje die left-overs opkoopt bij diverse modeontwerpers, op hun site kun je lezen welke ontwerpers. De stoffen die ze opkopen verkopen ze weer aan studenten aan de diverse mode academies in het hele land, zodat de studenten voor niet al te veel geld mooie stoffen kunnen kopen voor hun studie opdrachten. Elke 3e vrijdag van de maand verkoopt Trickledown zijn stoffen in een winkel van de Artez opleiding in Arnhem, ik heb er wel eens eerder over geblogd. Gisteren was het weer zover, omdat ik de volgende cursus avond bij Marjon Hoftijzer, andere stoffen dan katoen mee moet nemen ben ik weer eens binnengelopen bij COMING SOON in de Kerkstraat. Omdat het weer redelijk was hadden ze een uitstalling gemaakt op het plaatsje achter de winkel. Ik vond er erg leuke materialen, te weten: linnen, boordtrico, een stuk leer en nep bont. Het stuk nep bont is 70 x 150 cm.
P1030069.JPG
Op de stoel op het balkon heb ik het even uitgestald voor de foto.
De cursus bij Marjon Hoftijzer verloopt goed, het is een leuke cursus waar je een ontwerp leert maken voor je aan een quilt gaat beginnen. Er wordt gewerkt met vliegerpapier, potlood, kleurpotlood, stiften, acrylverf, krantenpapier en noem maar op. De opdrachten voor de laatste keer, afgelopen woensdag, vond ik erg pittig. De 2e opdracht lukte me niet zo en daar had ik aardig de pé in. Op een gegeven moment ben ik gewoon halverwege gestopt met de opdracht. Maar op de cursus kregen we alle 4 een dikke pluim, we waren zo gegroeid in onze ontwikkeling, dat we de volgende opdracht konden overslaan. Nu hebben we natuurlijk weer een nieuwe opdracht gekregen, waar ik 3 weken de tijd voor heb, daar moet ik aankomende week aan gaan beginnen, deze opdracht is erg inspirerend. Stiekem  denk ik dat er aan het eind een quiltje gemaakt moet worden met deze stoffen. Natuurlijk heb ik weer dingen gekocht die moeilijk te hanteren zijn, maar dat is nu juist de uitdaging!
Volgende week is er de textielplus kunstdagen in de grote of Lebuínuskerk, Kleine Poot 7, te Deventer, de datum is 25 en 26 Maart. http://www.textielplus.nl/agenda/bekijkAgendaitem/337, ik weet nu dat Stof tot verven op 26 Maart aanwezig is en Trickledownfabrics beide dagen. Ik zal er ook zijn op 26 Maart, ik heb niet voor niets geld gevraagd voor mijn verjaardag.

vrijdag 18 maart 2011

Tada Tada de uitslag van de Giveaway!!

Een beetje later dan iedereen van mij gewend is kom ik met de uitslag van de Giveaway!
P1030067.JPG
Het was gisteren een beetje druk en na het afsluitende bezoek aan het Indonesisch restaurant was ik totaal uitgeblust. Vanmorgen had ik een rustige start! Op de foto de bloemen die ik van mijn quiltvriendin Gerda kreeg met daaronder 2 schaaltjes met de namen van de mededingers naar het boek en de boekomslag. Voor ik bekend maak wie er gewonnen hebben, wil ik iedereen bedanken voor de vele reacties met felicitaties en de mails die ik heb ontvangen. Het was gisteren een trieste en wat kille dag, hoorde ik de weerman zeggen, nou hier was het een warme en liefdevolle dag, mede dankzij jullie.
P1030068.JPG
Henk heeft de namen getrokken en hier zijn de winnaars, jullie krijgen van mij een mail. Hetty komt uit Arnhem, dus ik kan zelfs een boek bij haar op gaan halen en zo de boekomslag op maat maken. Dames allebei gefeliciteerd met jullie prijzen! Veel plezier ermee.

donderdag 17 maart 2011

Het is zover!

Vannacht ben ik de magische grens weer over gegaan, gisteren was ik nog 48,99 en nu ben ik 49 jaar oud. Ik heb weleens gehoord dat dat een magische leeftijd is, want het is 7 x 7. Het getal 7 is het getal van de volheid. Ik ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren! Het wordt in ieder geval een muzikaal jaar, want van Henk heb ik een MP4 speler gekregen.
P1030066.JPG
Mijn vorige was er één die een mooie vormgeving had, met afgeronde hoeken, daarom noemden we hem altijd het zeepje. Zo mooi glad! Ik heb er heel veel plezier van gehad, maar de accu ging steeds slechter werken. Als ik een dag naar mijn schoonmoeder ging, dan hield hij het maar tot Amsterdam vol, voor de terugweg had ik geen muziek meer. Vooral in een volle trein met veel gekakel om je heen, wil je je weleens afsluiten en genieten van je eigen muziek, zonder dat een ander daar last van heeft. Met deze nieuwe MP4 kan ik zelfs naar de radio luisteren, opladen gaat met een klein kabeltje naar de pc. Ook filmpjes kan ik erop zien, maar voor films heb ik liever een groter scherm.
P1030065.JPG
Gisteren moest ik de quilt, waar ik nu mee bezig ben, uitleggen op de vloer, om te zien welke banen ik nog moest vastzetten, daarom heb ik er gelijk maar een foto van gemaakt. Mijn vorige levensjaar eindigde en mijn nieuwe levensjaar begon met kleur. Ik hoop dat dat zich voortzet en dat het een kleurig jaar gaat worden.

dinsdag 15 maart 2011

Repen stof weven.

Vandaag even een lesje hoe ik te werk ga met het weven van de repen stof.
P1030061.JPG
Ik ben natuurlijk al een paar dagen bezig dus ik begin met vertellen wanneer ik een nieuwe reep in ga weven. De repen waar de toe te voegen reep onderdoor moet sla ik om, zodat ik de toe te voegen reep strak neer gelegd kan worden. Daarna sla ik de omgeslagen repen terug. Het is steeds weer een puzzel welke kleur ik ga toevoegen. Aan het begin en eind van de toegevoegde reep stof speld ik deze vast om verschuiven te voorkomen.
P1030062.JPG
Hier heb ik een nieuwe reep toegevoegd, kijk eens naar de golvende lijnen. Ik heb ondertussen een techniek ontwikkeld om kleine stukjes stof onder de kruispunten te leggen, wanneer er veel ruimte is vrijgekomen. Ik heb de repen gisteren vast gezet met steek nummer 25. Ik wil verschillende steken gaan gebruiken, maar niet teveel door elkaar gebruiken.
P1030063.JPG
Op de laatste foto zie je dat ik bij de rand van de quilt ben aangekomen. De volgende stap ik het machinaal vastzetten van de repen stof, daarna ga ik weer repen aanzetten, vanaf de rechterkant van de foto, naar rechts toe. Ik heb wel besloten dat ik het lichte middenstuk een beetje groter ga maken. Omdat ik in het midden ben begonnen met de lichte kleuren, komt het licht gekleurde gedeelte uit het midden te liggen. Ik denk dat dat er mooi uit komt te zien.

maandag 14 maart 2011

Het gaat niet zo snel, maar het gaat.

De titel vermoed dat ik er niet zo veel plezier aan beleef, maar dat doe ik wel. Het gaat inderdaad niet zo snel, elke keer moeten de kleuren garens verwisseld worden en draadjes afgeknipt. Stukje voor stukje kan er gevlochten worden. Om gelijk maar even op de reactie van Ineke te antwoorden, Ineke reageerde dat alle stroken in elkaar zouden moeten passen ook al zijn ze gegolfd. Dat zou kunnen zijn als je alle stoffen in dezelfde golven kunt snijden. Dat heb ik niet gedaan en is ook niet de bedoeling geweest.
P1030060.JPG
Als er op een kruispunt een gaatje valt en de beige stof te zien is, stop ik er een klein stukje gekleurde stof onder. In het gedeelte met de lichte stof, doe ik dat met de fel gekleurde stoffen, in het gedeelte met de fel gekleurde stoffen doe ik dat met lichte stoffen. Af en toe laat ik het kleine stukje wat vrij komt zoals het is. De banen stof worden aan de rand vast gezet met een zigzag steek met een kleur garen die het meest overeenkomt met de kleur van de stof. Ik zigzag in die kleur alleen de banen die over de anderen heen gaan. Ik pak ook kleuren waarvan ik vind dat ze op die plaats moeten komen. Daarom is het ook spannend hoe het geheel er uit komt te zien. Ik had gisteren al verteld dat dit een top gaat vormen, waar straks nog van alles op gaat gebeuren.

zondag 13 maart 2011

Waar ben ik nu toch weer aan begonnen.

Dat vroeg ik me gistermiddag even af. De weefsels op de foto van gisteren heb ik weer los gehaald en alle fel gekleurde lappen zijn gesneden. Ook heb ik lichtere lappen van mijn met sneeuw of warmte geverfde lappen versneden. Toen ik daar weer mee ging vlechten kreeg ik het idee dat dit niet goed vast te zetten was. Daarom heb ik eerst een sandwich gemaakt waar ik nu het vlechtwerk op vast kan gaan zetten.
P1030059.JPG
Ik wil in het midden de lichte kleuren en naar buiten toe de felle kleuren. Hier ben ik al begonnen met de felle kleuren in te passen. Omdat ik de lappen golvend heb versneden komt er soms ruimte tussen 2 banen en daardoor komt de beige ondergrond in het zicht. Ik moet bedenken of ik dat zo laat, of dat ik onder de lichte kleuren een fel gekleurd lapje ga stoppen. Natuurlijk moet dit fel gekleurde lapje niet zichtbaar zijn onder de licht gekleurde stroken. Hoe ik dit vast ga zetten met de naaimachine weet ik nog niet, maar ik vertrouw erop dat ik daar wel ideeën voor krijg onder het werken. Gistermiddag lag eindelijk het boek in de brievenbus wat ik gewonnen had via het blog van Geta, http://cadouri-din-inima.blogspot.com/, eerst ontving ik het verkeerde boek, wat nu één van de prijzen is van mijn Giveaway. Maar na een mail naar Geta, die weer een mail stuurde naar de uitgever, viel het juiste boek dan in de brievenbus.
P1030058.JPG
Ik heb het even doorgebladerd en het ziet er fantastisch uit. Vanmorgen maar lekker lang in bed blijven lezen! Dank je wel Geta voor het boek en de snelle service.

zaterdag 12 maart 2011

Het ene volgt het andere op.

Ik zal jullie niet meer vermoeien met de landschap soap, maar er begint weer een nieuwe. Na de huishoudelijke vrijdagse werkzaamheden wilde ik toch iets doen wat echt leuk is. Er zit nog een opdracht in de pijplijn, daar moest ik maar eens mee beginnen. De afgelopen tijd heb ik daar steeds over na gedacht, maar er kwam niets in mijn hoofd. Eigenlijk kan dat ook niet als je nog van alles moet doen en over nadenken.
P1030054.JPG
Ik heb een stapeltje geverfde lappen liggen die voor deze nieuwe quilt gereserveerd zijn. Daar ben ik maar eens golvende lijnen door gaan snijden. Daarna ben ik ze gaan vlechten, om te kijken hoe dat eruit komt te zien. Ik kan dit niet van tevoren plannen en uitdenken, dus het moet gebeuren terwijl ik bezig ben. Ik wil er een lap van ongeveer 1 x 1 meter mee vormen, die ik als basis kan gebruiken voor de rest van de quilt.
P1030055.JPG
Ik heb echt heel veel verschillende gekleurde lappen, er zijn verschillende mogelijkheden om kleuren te mengen. Er zijn nu 3 gevlochten lappen gemaakt, maar zoals ze nu te zien zijn op de foto’s bij dit bericht, zo zal het er niet uit gaan zien. Toen ik de foto’s maakte begon zich een plan te ontwikkelen. behalve deze lappen ga ik ook geverfde lappen van mezelf gebruiken. Dat zal een heel gemêleerde lap opleveren, waar ik later met andere materialen, onderdelen op zal gaan maken.
P1030056.JPG
Hoe dat er straks uit gaat zien, wie zal het weten? Denken jullie nog aan de giveaway die ik gestart ben en die zal duren tot donderdag 17 maart 24.00 uur.

vrijdag 11 maart 2011

Verdere afronding.

Het afronden van een quilt kan nog best wat problemen met zich meebrengen. Ik wilde nog een lap tekst toevoegen en had dat op beige stof geborduurd met de naaimachine. Toen ik de quilt op maat had gesneden bleken de tekst gedeeltes niet echt te passen en eigenlijk vond ik de beige stof veel te zwaar aan de onderkant van de quilt. Raar hé, dat een lichte stof te zwaar zou kunnen zijn.
P1030053.JPG
Daarom ben ik laatst bezig geweest met het strijken van stroken transferverf op Lutrador. Dat was wel leuk geworden, dat vlekkerige, maar de Lutrador was nog te licht. Ik ben toen aan de gang gegaan met trapsuutjesverf en veel water. De kleur van de Lutrador kwam toen redelijk overeen met het groen van de landerijen. Uit de reacties op de berichten en de reacties die ik kreeg op het art-quiltforum werd me aangeraden om uit de vrije hand te gaan schrijven met naald en draad van de naaimachine. Ik heb proefjes gemaakt, maar die vielen tegen, ik gebruik voor verschillende letters ook verschillende varianten. Ik ben toch met de naaimachine gaan borduren, omdat het ook veel tekst was! Voor kleine dingetjes met de maximum grootte van een A4 ga ik het wel proberen om uit de losse pols de woorden te schrijven, maar dit is iets te veel. Ik heb hierboven een foto geplaatst van de geverfde Lutrador, daar heb ik met een B potlood lijnen op getrokken met een afstand van 1,5 cm. Door het voetje van de machine langs de lijn te laten lopen kwamen de letters mooi in het midden terecht. Nadat de tekst klaar was heb ik gisteren op de lijnen de Lutrador doorgesneden, zodat ik stroken kreeg. De stroken zijn nu aan de boven- en onderkant op de ondergrond genaaid. Ik ben dus weer een stap verder gekomen. Voor het geheel moet nog even gewacht worden, die publiceer ik pas later. Erg hé, om jullie zo aan het lijntje te houden!

donderdag 10 maart 2011

Giveaway!

Volgende week ben ik jarig, ik wordt dan 7x7= 49 jaar oud, daarom organiseer ik een giveaway.
P1030052.JPG
Ik heb daarvoor 2 cadeaus, te weten het boek wat ik laatst kreeg toegestuurd van een giveaway, het tweede cadeau is een boekomslag. Nu is er een klein probleempje, het boek gaat over gehaakte juwelen en is engelstalig, dus wil je dit winnen dan is het wel prettig als je engels op orde is, wat betreft haken. De boekomslag geeft ook een klein probleempje, want ik hoor jullie al denken aan de maat van de omslag. Maar daar heb ik aan gedacht! Tot aan 17 maart 24.00 uur hebben jullie de tijd om te reageren via de reacties, geef daarin aan voor welk cadeau je wilt gaan. Ik maak briefjes met de namen en maak 2 groepen, ga je voor de boekomslag en je wint, dan vraag ik om je gegevens en dan kun je de maat van een boek opgeven en wordt de omslag op maat gemaakt voor je.

woensdag 9 maart 2011

Voor Rianne.

Even tussendoor ben ik begonnen aan de boekomslag voor nichtje Rianne! Laatst vond ze de omslag die ik haar moeder gaf zo leuk dat ze om een omslag vroeg. Als het maar romantisch was, dat was de enige wens. Natuurlijk wilde ik het op mijn eigen manier doen, een aantal blogjes heb ik geschreven over de stofjes die ik ging gebruiken, maar die nog wel geverfd moesten worden. Die stofjes heb ik in repen gesneden en met een ondergrond van ongebleekte katoen, ben ik aan de slag gegaan.
P1030051.JPG
Voor de hoognodige romantiek heb ik er een stukje kant tussen genaaid, een stukje goudkleurige colback en een stukje gouden stof. Met een hartjesrand zijn de losse kanten dicht gemaakt. Omdat Rianne dit om elk boek heen wil doen, die ze leest in de bus, heb ik een rechte lap gemaakt, het is nergens dicht gemaakt. Ik heb de maat genomen van een boek uit mijn kast, de ene keer zal het wat te groot zijn, de andere keer wat te klein. Het gaat er maar om, dat er iets om het kaft van het boek heen zit, zodat mederijzigers niet kunnen zien, wat ze leest. Ik hoop dat ze hier blij mee is! Ik ben in ieder geval blij met de mail die ik gistermorgen kreeg uit Hongarije, het boek wat ik won bij de giveaway wordt opgestuurd en het boek wat ik abusievelijk kreeg toegestuurd mag ik houden. Misschien leuk voor een volgende giveaway op mijn blog. Nu maar rustig gaan zitten wachten bij de brievenbus.

maandag 7 maart 2011

Proefjes.

Gisteren heb ik wel gelachen om de reacties. Iedereen is gevallen over het feit dat er bij mij 100 uur in een dag zitten. Dat heb ik er expres neergezet, omdat er vaak wordt gereageerd of ik wel slaap, het lijkt of ik de hele dag bezig ben, dat valt wel mee! Maar toch leuk, die reacties.
Ik ben aan een gedeelte van de quilt bezig, wat erg veel concentratie vergt en ik wil geen fouten maken. Er is nog de vraag bij mij, welke ondergrond ik ga gebruiken. Daarom heb ik een paar proefjes gemaakt.
P1030049.JPG
De foto is een beetje vaag, maar toch is het te zien, welke proefjes ik gedaan heb. Ik heb 2 delen nodig waarop tekst geborduurd wordt met de naaimachine. Gebruik ik stof dan is dat zeer bepalend aan de onderkant van de stof, waar de tekst gedeeltes moeten komen. Ik had tekst geborduurd op stof, de ecru stof die je aan de linker bovenkant ziet, waar mijn naam op staat. Ik heb deze stof geverfd met trapsuutjesverf, blauw en geel gemengd geeft groen. Op zich komt het goed uit, maar de kleur zou lichter moeten zijn. Gistermorgen vroeg kreeg ik ineens het idee dat de ondergrond doorzichtig zou moeten zijn, daarom heb ik Lutrador genomen en daar met de strijkbout repen papier met transferverf op gestreken. Toen ik begon met de letters borduren heb ik achter de Lutrador een stuk PAPER SOLVY van Gütermann gedaan. Paper Solvy is een product dat eruit ziet als papier, het bestaat voor 90% uit Cellulose en voor 10% uit Polyvinyl alcohol, het is in water oplosbaar. Na het borduren heb ik het stukje Lutrador in een emmertje met water gedompeld en de Paper Solvy loste meteen wel op, de Lutrador blijft goed in het water en de transferverf ook. Dit was nog een vraag voor mij, hoe deze twee zich zouden houden.
P1030050.JPG
Bij het rechter stuk Lutrador heb ik het materiaal geverfd met trapsuutjesverf, dit moet wel met warmte worden vastgezet in het materiaal. Ik heb iets te veel warmte gegeven, maar het is een proefje, dus niet erg. Toen ik dit ging borduren heb ik bij de eerste paar woorden weer de Paper Solvy gebruikt, maar ik vroeg me af tijdens het borduren of dat voor de Lutrador echt nodig was. Daarom heb ik het bij de laatste woorden niet gedaan. Conclusie: de Paper Solvy is niet echt nodig, de Lutrador is stevig genoeg om op te borduren. De trapsuutjesverf loste ook niet op in het water, tijdens het oplossen van de Paper Solvy.
Ik ben eruit, ik heb transferverf met de strijkbout opgebracht op 2 stukken Lutrador en als ik een dag voor mezelf heb ga ik heel rustig tekst borduren op de Lutrador.

zondag 6 maart 2011

Het liep weer eens anders dan verwacht.

Soms heb je van die dagen! Tegenwoordig is dit een gevleugelde uitspraak geworden hier in huis. Zowel Henk als ik hebben hier ‘last’ van. Het begon toen Henk zei dat hij de stad in wilde, ik had al een vermoeden van de reden. De reden is dat ik binnenkort jarig ben, hij wilde dus een cadeau gaan kopen. Dat is gelukt, maar ik ga nog niet zeggen wat ik ga krijgen van hem, we zijn er wel de hele middag mee bezig geweest om te zorgen dat het werkt. Daarna zijn we een hapje gaan eten en ik stelde voor om nog even in de nieuwe boekenwinkel te gaan kijken, die een paar maanden geleden is gekomen in het oude postkantoor, genaamd de ‘apenrots’. Hier heb ik al eens eerder over bericht. Daar vond ik een boek, wat ik al eens eerder had gezien, nu heb ik het eindelijk gekocht.
P1030048.JPG
Ik heb het even snel door gebladerd, vanmorgen met koffie en zacht gekookte eitjes, ga ik er rustig van genieten. Toen we thuis kwamen lag er een grote enveloppe in de brievenbus, iets waar ik al een tijd op zat te wachten. Toen ik het uitpakte was het een ander boek dan wat ik gewonnen had op het blog van Geta. Het is een mooi boek, maar niet iets voor mij. Er is een mail onderweg en ik denk dat we er samen wel uit kunnen komen.
P1030047.JPG
Wat er ook anders liep dan verwacht, was het plan wat ik had met de quilt die je kunt terug lezen onder het label NIEUW PROJECT. Ik heb de quilt op maat gesneden, er komt nog tekst op te staan, wat ik met de naaimachine heb geborduurd op ecru katoen. Toen ik de tekst stukken op de quilt legde, bleek het aan één kant niet te passen. Eerst viel dat tegen, maar ik ben niet voor één gat te vangen. Ik ga nu de tekst overnieuw doen op een andere kleur stof, zodat het geheel beter gaat worden. Ach ja. bij mij zitten er toch 100 uur in een dag, dus geen nood. Met nieuwe energie ga ik gewoon door!

zaterdag 5 maart 2011

Giveaway cadeautje is binnen.

Vorige week won ik een giveaway bij www.lindarobertus.com, gistermiddag lag het in de brievenbus.
P1030045.JPG
Linda is een Nederlandse die momenteel in Brisbane, Australië woont en werkt met haar gezin. Vorig jaar ben ik naar de open dag geweest bij http://wietskekluck.blogspot.com/ en heb daarover geschreven op dit blog. Ik had er een foto bij geplaatst over het waterniveau verschil wat we hier in Nederland nog weleens hebben, omdat we onder zeeniveau leven. Buitenlanders begrijpen daar  helemaal niets van. Ik kreeg toen een reactie van Linda, het bleek dat Linda uit het dorp afkomstig was, waar Wietske woont, maar door allerlei oorzaken was geëmigreerd naar Australië. Linda herkende haar geboorte grond en moest dat even melden in een reactie. Sinds die tijd volg ik de blogs van Linda en toen ze laatst een Giveaway hield, moest ik  reageren. Ik was één van de twee gelukkigen! In een week tijd is deze kaart de halve aarde over gevlogen om bij mij in de brievenbus te belanden. Linda verkoopt deze stoffen in haar Etsy shop. Leuk dat je je herkomst altijd met je meeneemt, waar ter wereld je ook woont. Wat zal er allemaal gemaakt worden van deze stof met de Amsterdamse grachtenpandjes. Je hoeft de naam ‘Amsterdam’ er niet eens op te zetten, overal ter wereld worden ze herkend.
Dank je wel Linda voor het stukje 'thuis' wat van ver is gekomen!
Klik even op de reacties, ik ben niet waarheidsgetrouw aan het schrijven geweest, maar Linda heeft zelf de rectificatie toegevoegd. Sorry voor mijn onvolledigheid.

vrijdag 4 maart 2011

Onherkenbare verandering.

Gisteren liet ik de blauwe en witte gebloemde lapjes zien, ze zijn nu in een verfbadje geweest en hebben 4 uur staan stomen in de rijststomer. Dat was allemaal woensdagavond, de rijststomer heb ik uitgezet na de 4 uur en alles laten staan. Gisteren was er een bee bij mij en voor de meisjes kwamen had ik net nog even tijd om de lapjes uit te spoelen en op te hangen. Je weet niet wat je ziet, ze zijn onherkenbaar geworden.
P1030043.JPG
Zo zijn ze nu geworden, veel leuker en spannender van kleur. Ik had laatst van 3 kleuren 100 ml verfoplossing gemaakt en er zit nog steeds een laagje in de emmertjes. Dit wilde ik eerst even op maken, wat nog niet geheel gelukt is! Met deze lapjes ga ik de boekomslag maken voor mijn nichtje Rianne. Toen de meisjes er nog waren heb ik ze van het droogrek gehaald en ze laten zien. Toen de meisjes weg waren kon in ze strijken! Sommige stoffen zijn aan de achterkant ook mooi geworden, dus nu heb ik keuze genoeg om ze te gaan gebruiken.
P1030044.JPG
Voor de foto zijn de lapjes omgedraaid in de volgorden zoals ze lagen, doordat de foto’s nu onder elkaar staan is het goed te zien wat de verschillen zijn van de voor- en achterkant.
Ik hoop dat de layout van mijn blog jullie bevalt, ik had zin in een lente zonnetje, blauwe lucht en een fris grasveld. Ondertussen zijn vele blogs van layout verwisseld. Ik zit nog met smart te wachten op de 2 giveaway’s die ik laatst gewonnen heb, de ene komt uit Brisbane Australië van Linda Robertus. Ik kan wel op haar blog kijken wat ik gewonnen heb, maar ik laat me liever verrassen. De ander is na een hapering onderweg uit New York, dat is het art-quilt boek dat ik won bij Geta Grama. Als ze bij me aangekomen zijn laat ik dat hier weten.

donderdag 3 maart 2011

Wat zal ik nu weer gebruiken.

Afgelopen maandag, toen mijn zusje jarig was en haar cadeautje in ontvangst nam, kwamen daar leuke reacties op. Zelfs het grapje over mijn inwisselbare zwager werd op prijs gesteld. Mijn nichtje vroeg of ik voor haar ook zo’n hoes wilde maken, voor als kaft om een boek. Dat wil ik wel, maar wat is de maat van het boek? Ja, dat was een probleem. Ze zit vaak in de bus op weg naar de Hoge school te lezen in de bus, leest ze een romannetje dan heeft ze geen problemen, maar is het een boek in de literatuur klasse, dan heeft ze het gevoel dat mensen naar haar kijken. Er komt soms zoveel grove sex in voor en daar kijken de andere passagiers haar voor aan. Ik heb haar  
P1030042.JPG
gezegd dat ze zich daar niets van moet aantrekken, maar meisjes van 20 zijn soms nog een beetje onzeker. Welke kleuren kan ik gebruiken? Dat was mijn volgende vraag. Nou, dat maakte niet uit, als het maar romantisch was. Dat kan natuurlijk, maar wel op mijn manier, deze stoffen had ik nog liggen en die staan ondertussen in de Soda-ash, straks gaan ze in een verfbad. Ik heb ook nog wel stukjes kant en ik kan altijd lutrador met de heatgun bewerken. Dan heeft niemand in de bus meer door dat mijn nichtje de goorste sex verhalen zit te lezen. Ook weer opgelost! Nu alleen nog een leuke afmeting zoeken, ik ga morgen maar met mijn duimstok naar de boekenwinkel.

dinsdag 1 maart 2011

Foto’s op stof.

Gisteren ben ik bezig geweest om foto’s op stof vast te zetten. De foto’s zijn geprint op PhotoFabric, wat ik laatst in Vijfhuizen heb gekocht. Het is poplin en geeft een mooi resultaat. Waar je even bij na moet denken voor je gaat printen is je printer instellen op de amerikaanse maat LETTER, dat is dus geen A4 maat. Na het printen laat je de inkt goed drogen en daarna moet het ongeveer 30 seconden onder een lopende kraan gehouden worden. Tussen een grote handdoek is het gedroogd, het papier erachter weggehaald en gestreken. Vorige week had ik van Jos een zak met restjes gekregen en daar zat vlieseline in, die ik achter de foto’s heb gestreken. Ik vond het nog iets te dun, dus heb ik er vliesofix achter gestreken, omdat ik dat op de quilt kan strijken, met de enkele laag vlieseline, was ik bang dat het niet strak op de quilt zou gaan zitten.
P1030041.JPG
Natuurlijk blijft het niet strak, door de intensief gequilte ondergrond gaat het mee in het effect van de ondergrond. Dat vind ik nu juist zo leuk, want dat geeft ‘leven’ aan de foto en zo doet het gewoon mee met het oppervlak van de quilt. Er was maar één plek op de quilt te vinden waar deze foto geplaatst kon worden, de onderkant van de foto doet heel mooi mee met de groene stof ernaast. Het hoort hier gewoon! De rest van de foto’s laat ik nog niet zien, maar die zitten er ook mooi op. Nu moet ik de quilt op maat gaan maken en nog wat stukken met tekst erop vastmaken, voor ik dat ga doen, moeten eerst kleine stukjes ondergrond gevuld worden met kleine stukjes stof. Natuurlijk worden die kleine stukjes stof ook nog intensief gequilt, zodat die ook mee kunnen gaan doen met het geheel. Daarna begint deze quilt eindelijk aan in de afbouwfase te komen, want het intensief werken aan deze quilt begint zijn tol te eisen. Eerst even wat anders doen en dan weer verder met een volgend project.